Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset.
Om du ska renovera din lägenhet tala med dina grannar först och kom överens mellan vilka tider som arbetet kan utföras. Om arbetet innefattar att ni behöver borra i golv eller väggar så hörs det i hela huset.
Balkonger och uteplatser får inte användas för att permanent förvara föremål som inte hör till normal möblering.
Ingen förvaring får ske i trapphus
Om det i lägenheten uppstår en skada som måste åtgärdas omgåendeska styrelsen omedelbart underrättas.
Anmälan ska även göras om vattenkranar sprungit läck eller om avlopp blivit tilltäppta.
Om musikanläggningar, radio/TV och annat används efter kl. 23 eller före kl. 07 ska ljudnivån anpassas så att övriga boende inte störs. Övriga tider gäller sunt förnuft.
Var rädd om föreningens gräsmattor och planteringar.
Grillning och uppvärmning med öppen låga på balkong och uteplatser är inte tillåtet. Detta innefattar både gasol- och kolgrillning. Grillning med gasol och kol får ske på gräsmattan utanför uteplatsen om det inte skapar olägenhet för kringboende.
Rökning på balkonger och uteplatser ska undvikas då lägenheternas friskluftsintag finns vid balkonger och fönster
Tänk på att vara rädd om föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer i allmänna utrymmen betalas av oss alla gemensamt.
Var sparsam vid vattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan.
Tänk på att inte låta fönster och balkongdörrar vara öppna under långa tider den kalla årstiden ”vädra hellre kort och intensivt”.
Ljud från grannar kan upplevas som mycket störande och är tillsammans med trafikbuller den bullerkälla som stör flest boende i Sverige. Hög volym på TV:n, musik, stegljud på golv och i trappor, fester och skällande hundar är några exempel på företeelser som ibland gör att människor känner sig störda i sina hem.
Störningar från grannar regleras bland annat i hyreslagstiftningen, bostadsrättslagstiftningen samt ordningslagen.
Oavsett om man bor i bostadsrätt eller hyresrätt får man inte utsätta sina grannar för buller eller andra störningar i för hög grad.
Hyresnämnden är den myndighet som slutligen prövar juridiska frågor kring störningar.
Först och främst ska du prata med din granne.
Du bör föra en s.k. störningsjournal där du antecknar datum och klockslag för störningarna. Den är det underlag styrelsen behöver för att kunna behandla ärendet.
Ta upp frågan med styrelsen. Det är sedan styrelsens ansvar att utreda ärendet. Om du inte är nöjd med styrelsens hantering av ärendet vänder du dig till hyresnämnden.
Många är rädda för lösa hundar. Även om inte hunden bits, kan olyckor uppstå. Människor med dåligt hjärta kan drabbas, barn kan springa ut i trafiken uppskrämda av en ”lekfull” hund. Många är också allergiska mot hundar och vill därför undvika all kontakt med dem. Därför skall enligt ordningsföreskrifterna för Stockholm, hund hållas kopplad på offentlig plats, vilket också gäller inom föreningens område.
Ta alltid med plastpåsar och samla upp bajset vid rastning av hunden. Observera att rastning inte får ske inom föreningens område, då varken gräs, blommor, buskar eller träd mår bra av hundurin. Även lyktstolpar och husfasader kan ta skada.
Även inomhus kan hunden vålla problem. Låt inte hunden vara utan tillsyn längre tider. Hundar som är ovana att lämnas ensamma kan yla och skälla och på så sätt störa grannar.