Föreningen äger fastigheterna och marken. Några av husen är kulturhistoriskt klassificerade.
Därför krävs alltid skriftlig anmälan till styrelsen och skriftligt godkännande av styrelsen innan följande arbeten får påbörjas:
Föreningen godkänner en byggnation av ett trädäck som byggs upp ca 1 dm ovanpå den befintliga stenlagda uteplatsen, men innan något arbete påbörjas krävs alltid en skriftlig anmälan och ett skriftligt godkännande av styrelsen.
Om det behövs för husets underhåll eller för att fullgöra ett myndighetsbeslut är bostadsrättshavaren skyldig att, efter uppmaning från styrelsen, demontera trä-däcket på egen bekostnad.
Allt framtida underhåll av trädäcket åligger bostadsrättshavaren.
Någon förändring av de befintliga spaljéerna/altanräckena vid uteplatserna får inte utföras.
Någon åverkan på fastighetens fasad får inte utföras, förutom uppsättning av utebelysning.
Någon åverkan på fastighetens balkongtak får inte utföras förutom uppsättning av markis, efter ett skriftligt godkännande från styrelsen.
Enligt paragraf 13 i våra stadgar får du inte heller utföra åtgärder i lägenheten som innefattar:
Är fastigheten godkänd enligt den byggnorm som gällde vid uppförandet ställs normalt inte hårdare krav i efterhand, även om kraven har ökat på byggnader som byggts senare. Dock måste man vid renoveringar och ombyggnader se till att befintlig ljudisolering inte försämras.
Blanketten som ska användas för ovan förändringar hittar du här Ändring i lägenhet vid uteplats, uppsättning av markis och balkongskydd
BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER
11 §
Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla lägenheten inklusive marken i gott skick. Detta gäller även förråd eller annat lägenhetskomplement som ingår i upplåtelsen. Bostadsrättshavaren är också skyldig att följa de anvisningar styrelsen meddelat.
Samtliga åtgärder som bostadsrättshavaren utför eller låter utföra i lägenheten ska ske på ett fackmässigt sätt.
Bostadsrättshavaren svarar bland annat för följande i lägenheten:
I badrum, duschrum eller annat våtrum samt i WC svarar bostadsrättshavaren för:
I köksutrymmen svarar bostadsrättshavaren för all inredning och utrustning:
Bostadsrättshavaren svarar även för alla installationer i lägenheten som installerats av bostadsrättshavaren eller tidigare innehavare av bostadsrätten.
Markiser, balkonginglasning, belysningsarmaturer, solskydd och parabolantenner får sättas upp endast efter styrelsens skriftliga godkännande. Bostadsrättshavaren svarar för skötsel och underhåll av sådana anordningar. Om det behövs för husets underhåll eller för att fullgöra myndighetsbeslut är bostadsrättshavaren skyldig att, efter uppmaning från styrelsen, demontera sådana anordningar på egen bekostnad
Om bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetens skick enligt denna paragraf i sådan utsträckning att annans säkerhet äventyras eller det finns risk för omfattande skador på annans egendom och inte efter uppmaning avhjälper bristen i lägenhetens skick så snart som möjligt, får föreningen avhjälpa bristen på bostadsrättshavarens bekostnad.
För reparationer på grund av brand- eller vattenledningsskada svarar bostadsrättshavaren endast om skadan uppkommit genom
För reparation på grund av brandskada som uppkommit genom vårdslöshet eller försummelse av någon annan än bostadsrättshavaren själv är dock bostadsrättshavaren ansvarig endast om han eller hon brustit i omsorg eller tillsyn.
Om det finns ohyra i lägenheten gäller de två ovanstående styckena om brand- eller vattenledningsskada i tillämpliga delar.
Bostadsrättshavaren ska genast till föreningen anmäla fel och brister på sådant som omfattas av föreningens ansvar.
Bostadsrättshavaren ska följa, vid varje tidpunkt, gällande ordnings- och trivselregler. Ändring av ordningsregler beslutas av föreningsstämman.
12 §
Bostadsrättshavaren ska teckna och vidmakthålla hemförsäkring och bostadsrättstilläggsförsäkring om inte föreningsstämman beslutar annat.
13 §
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens skriftliga tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar
1. ingrepp i en bärande konstruktion,
2. ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, ventilation eller vatten, eller
3. annan väsentlig förändring av lägenheten.
Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i första stycket om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.